echtutrecht

Online speurtocht naar wat echt Utrecht is.

Simpelste voorvallen uit Utrechtse leven

Boek De schuiftrompet in cellofaan

Boek De schuiftrompet in cellofaan

Utrecht nodigt uit tot verslaglegging. De stad vraagt om het vermelden van observaties. De schrijver C.C.S. Crone (1914-1951) dankt er zijn bescheiden oeuvre aan. ‘Hij noteerde invallen, waarnemingen (“ontroeringsfactoren”) op strookjes papier, voorzag die van een nummer en plakte ze in een kasboek’, zo lees ik over de schrijfmethode. Bij zijn dood schreef de literatuurcriticus dr. P.H. Ritter jr. er het volgende over: ‘De simpelste voorvallen uit het Utrechtse leven legde hij onder de loupe van zijn kunst. Maar al die kleine blijheden en verdrietelijkheden kregen glans en verdieping, wanneer hij ze aanraakte. Er is geen schrijver, die Utrecht zo heeft doen leven, als Crone en er zijn maar weinig schrijvers, die zulk fijnzinnig proza hebben geschreven als hij.’

Ook de Stichting Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (dbnl) maakt melding van de auteur Crone. In De Utrechtse Literaire Canon prijkt hij op plaats nummer zeven. Nog voor J.C. Bloem en Ronald Giphart.

De vraag is wat critici schrijven bij het verscheiden van leden van de zogenaamde Utrecht Mafia; een groep van Utrechtse schrijvers en columnisten, waartoe Manon Uphoff, Ronald Giphart, Ingmar Heytze, Jerry Goossens en Jack Nouws gerekend worden. Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw ontmoette deze groep schrijvers elkaar in Theatercafé De Bastaard. Voorlopig doen Manon Uphoff, Ronald Giphart, Ingmar Heytze, Jerry Goossens en Jack Nouws Utrecht leven en worden ze 1 voor 1 gelauwerd met de C.C.S. Croneprijs. De uitreiking van deze tweejaarlijkse lokale literatuurprijs lijkt daarmee bijkans verworden tot een van de simpelste voorvallen uit het Utrechtse leven.

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

3 gedachten over “Simpelste voorvallen uit Utrechtse leven

 1. Manon Uphoff op schreef:

  Echtutrecht, de feiten zijn wel zo heel eenvoudig te checken dat de missers in zo’n kort bericht aan slordigheid en/of pure desinteresse te wijten lijken. Jammer.

  • Dank voor de moeite van het reageren. Naar de feiten wordt verwezen via de diverse urls. De feiten zijn genoegzaam bekend. Jammer dat het overkomt als desinteresse, zulks is geenszins het oogmerk van de blog echtutrecht.wordpress.com Integendeel. Utrechtse literatuur en Utrechtse schrijvers verdienen juist meer aandacht en interesse.

   • manonuphoff op schreef:

    Daar weer op reageren is dan wel weer heel sympathiek.

    Jerry Goossens en Jack Nouws ontvingen de C.C.S.Croneprijs niet. Wat niet wegneemt dat zij die in de toekomst mogelijk zullen krijgen.
    De ontmoetingen tussen de genoemde auteurs in theatercafe de Bastaard hebben nooit in die mate en samenstelling plaatsgevonden. De Utrecht mafia heeft nooit bestaan; het is een mythe. Leuk, maar niet meer dan dat.Voor wie desondanks vasthoudt aan die mythe mogen de literair recensenten Danielle Serdijn en Ed van Eeden niet ontbreken. Vrouwkje Tuinman, Arthur Japin, de dichters Esther Jansma en Ruben van Gogh en schrijver Stefan Enter doen Utrecht en het literaire leven ook erg leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: